Over mij

Juist de ongemakkelijke, complexe verhalen. Met personages die schuren en wringen. In werelden waar iets nét niet in de haak is. Dat is mijn levenslange fascinatie.

Dat ik uiteindelijk filmmaker en schrijver zou worden lag niet altijd direct voor de hand. Zo ben ik onder meer beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, webdesigner en hoofd communicatie van een ict-bedrijf geweest. 

Maar het verhalen vertellen in woord en beeld zat er vroeg in. Al op mijn tiende begon ik aan een misdaadroman. Op elfjarige leeftijd tekende ik mijn eerste stripverhaal. En met mijn allereerste filmscenario won ik een jeugdwedstrijd van de VPRO – mijn eerste contact met de wereld van film en tv. Ik was toen twaalf.

‘Bloemstilleven’ (2002). Gemengde techniek op paneel

De droom om filmmaker te worden zette ik opzij om een andere droom te verwezenlijken: beeldend kunstenaar worden. Ik besloot naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag te gaan. Daar rondde ik de opleiding schilderen af en werkte vervolgens een paar jaar als kunstschilder. Dat liep heel behoorlijk – ik had verschillende exposities en mensen reageerden positief op mij werk – en toch knaagde er iets. Ik wilde verhalen vertellen.

Door mijn deelname aan een aantal artistieke samenwerkingsprojecten ontdekte ik bovendien iets nieuws: het plezier dat werken in teamverband me geeft. Die oude droom, filmmaker worden, stak gelijk de kop weer op. Want in film kon ik het samenwerken met anderen combineren met verhalen vertellen in woord en beeld.

Inmiddels was ik ook aan de slag gegaan als freelance grafisch vormgever, illustrator en webdesigner. Ik besloot in mijn vrije tijd mijn eerste film te ontwikkelen. Zo wilde ik uiteindelijk de overstap naar de filmwereld maken.

In 2007 begon ik aan die eerste film, Taint, een korte absurde horrorfilm die ik zelf produceerde en regisseerde en die ik schreef met Sven Feenstra. Singer-songwriter Marike Jager speelt een vrouw die in een post-apocalyptische chaos tot kannibalisme vervalt. De film had zijn première in Filmhuis Den Haag. Het proces om de film te maken was lang en zwaar geweest, maar het enthousiasme van het publiek (en de ontzetting die door de zaal trok toen een personage zijn eigen been afzaagde) maakte alles goed.

Still uit Taint. Marike Jager ziet iemand een zaag in zijn eigen been zetten

In het dagelijks leven was ik intussen op de marketingafdeling van een grote ict-dienstverlener terechtgekomen, waar ik opklom tot hoofd communicatie. In die rol leidde ik het communicatieteam en bracht op een projectmatige manier verbeteringen aan in de marketing, communicatie en personeelswerving van het bedrijf. Ik coördineerde de productie van websites, magazines, folders, beursstands, strategische communicatieplannen en de ontwikkeling en uitrol van een nieuwe merkidentiteit – en ik maakte een aantal mooie bedrijfsfilms en online video’s.

Het hoogtepunt kwam in 2010, toen ik voor het ict-bedrijf een viral maakte, Bits in Pieces, in de stijl van Michel Gondry. Het was een gigantische productie met ingewikkelde special effects zoals stop-motion-animatie, miniaturen en back projection, maar het was het waard: de film ging de hele wereld over en kreeg aandacht van grote Amerikaanse tech sites als Wired en Gizmodo.

“Who needs CGI when you’ve got cardboard, crepe paper and wire? Not Joeri Pruys. When the Dutch filmmaker tackled the disaster-film genre, he skipped digital tricks in favor of analog sleight of hand”

—Wired

Intussen bleef ik als onafhankelijk filmmaker aan mijn eigen projecten werken. Terwijl ik mijn volgende korte film ontwikkelde, Habitat, experimenteerde ik erop los. Zo maakte ik een serie ultrakorte experimentele films genaamd Finished Films, waarin steeds dezelfde actrice speelde, Maaike Bouma. We leverden twintig weken lang elke week een film op. Ook schreef en produceerde ik twee korte thrillers, een ervan door mij geregisseerd, en ik maakte de experimentele stripteasefilm Fascination die in première ging op multimediafestival Incubate.

In 2013 werd ik gevraagd als een van de producers van Rotterdam, I Love You, een grote internationale bioscoopfilm (vooralsnog niet gerealiseerd), onderdeel van de filmserie ‘Cities of Love’ waarbinnen eerder onder meer Paris, je t’aime en New York, I Love You gemaakt zijn. Ik hield me onder meer bezig met het ondersteunen van de ontwikkeling van de scenario’s voor de elf verhalen waaruit de film zou bestaan, de internationale casting van de verschillende verhalen en het coördineren van het programma van culturele activiteiten in de stad Rotterdam. Ook bouwde en beheerde ik de website van het project, waarop Rotterdammers hun liefde voor de stad konden uiten in woord en beeld.

Daarnaast gaf ik les aan het SAE Institute in Rotterdam als filmdocent (onder meer scenario, filmgeschiedenis en filmanalyse). Ook heb ik seminars georganiseerd en gepresenteerd over film en andere onderwerpen, onder meer onder de vlag van sectororganisatie Film Platform Rotterdam, waarvan ik initiator en mede-oprichter was. Tussen de bedrijven door rondde ik de afwerking van Habitat af en begon ik mijn volgende filmavontuur, de korte film The Blue Virgin, samen met regisseur Tim Klok.

In 2016 kwam Habitat uit, met hoofdrollen van Ilse Ott (SpangaS, Celblok H) en Stefan Rokebrand (Chez Brood, Soldaat van Oranje de musical). Habitat is een surrealistische korte film over de kwetsbaarheid van moderne relaties en de eerste productie van filmbedrijf Naked Pictures, dat ik opgericht had samen met producer en cameraman Ewoud Bon. De première vond plaats in filmhuis Kriterion Amsterdam.

Stills uit Habitat

En eind 2018 was de feestelijke première van The Blue Virgin, door mij geschreven en mede geproduceerd. De ambitieuze avonturenfilm, geschoten in Zuid-Frankrijk onder regie van Tim Klok, met camerawerk van Ewoud Bon en hoofdrollen van Pierre Bokma en Sytske van der Ster, heeft inmiddels wereldwijd op filmfestivals gedraaid en meerdere prijzen gewonnen. De film heeft langs filmhuizen in heel Nederland getoerd in combinatie met de behind-the-scenesfilm en een Q&A met de makers.

Op dit moment ben ik verschillende nieuwe film- en mediaprojecten in de steigers aan het zetten. Ik schrijf artikelen, essays en verhalen voor bladen, websites en mezelf. Ik geef les over film en begeleid jonge mensen bij het schrijven van hun scenario’s. En ik werk als copywriter, communicatiestrateeg en conceptontwikkelaar voor klanten in alle mogelijke sectoren. 

Wil je op de hoogte blijven van wat ik doe? Volg me dan op Twitter en Instagram. Wil je praten over een opdracht of samenwerking? Neem contact met me op.