Nieuwe plannen voor 2023 (en een terugblik)

Ik ben niet zo van van de terugblikken. Ik ben beter in vooruit kijken en nieuwe plannen maken. Daardoor vergeet ik soms stil te staan bij de mooie samenwerkingen die zijn ontstaan en de stappen die ik heb gezet voor projecten die me dierbaar zijn. Dus vandaar eerst een korte terugblik op 2022, om het daarna over een paar van mijn plannen voor 2023 te hebben.

2022 DOCUMENTAIRE SOCIALE ZAKEN

Flexibel werken, tijdelijk wonen. Wat is daarvan de prijs? SOCIALE ZAKEN is een project waarin ik samen met Stichting PitZtop op zoek ga naar de kosten en baten van tijdelijkheid in de stedelijke context. We maken een documentaire die onder meer de statushouders en jongeren portretteert die tijdelijk wonen in het voormalig gebouw van Ministerie van SZW van architect Herman Hertzberger, in afwachting van de sloop. Daarnaast organiseren we een meerstemmig impactprogramma rondom de film.

Met ondersteuning van onder meer het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie hebben we de afgelopen maanden de plannen uitgewerkt en de eerste draaidagen gehad. We hebben onder meer prachtige interviews afgenomen met twee jonge flex-bewoners van het gebouw, elk met een heel andere achtergrond, om te onderzoeken wat voor elk van hen de voors en tegens zijn van tijdelijk wonen.

2022 SPEELFILMSCENARIO ECHT BLOED

ECHT BLOED is de titel van de psychologische thriller die ik schrijf voor mijzelf als regisseur. Mede dankzij een bijdrage van de Auteursbond (Netwerk Scenarioschrijvers) heb ik de eerste versie van het scenario geschreven. Komend jaar zal ik verder schaven en op zoek gaan naar de juiste mensen om stappen te zetten richting realisatie.

ECHT BLOED wordt een speelfilm over ongelijkheid en geweld in de kunstwereld. Het verhaal gaat over een jonge performancekunstenares die zoekt naar erkenning en acceptatie, maar daardoor verleid wordt in zee te gaan met een coach die haar zelfvertrouwen ondermijnt en langzaamaan haar leven overneemt. Ze komt daarmee in een psychologische strijd terecht waarin de grenzen tussen kunst en geweld steeds verder vervagen. Meer info volgt in de loop van dit jaar!

Het komend jaar zal ik me met een breed scala aan projecten en activiteiten bezighouden die veel voor me betekenen. Hieronder licht ik er drie toe. Ik zal ook met veel liefde de volgende stappen zetten voor de projecten die ik hierboven beschrijf.

Naast de projecten die ik beschrijf werk ik ook in een mooi team aan de ontwikkeling van wat een grappige en spannende serie moet gaan worden over een familie in Rotterdam die een wantrouwende overheid tegenover zich krijgt.

Ik zal dit jaar ook wederom een van de redacteuren zijn van kunstzinnig striptijdschrift Aline – we zijn momenteel nummer 6 aan het samenstellen, met als thema OP.

Ik ga komend jaar hopelijk ook weer veel beginnende filmmakers lesgeven en coachen, net als de afgelopen jaren. En tenslotte kijk ik ernaar uit weer aan de slag te gaan voor allerlei toffe opdrachtgevers als scenarist en conceptontwikkelaar.

2023 KORTE FILM YOU ARE SAFE

YOU ARE SAFE wordt een korte, intense thriller die ik schrijf en dit jaar zal regisseren. Ik produceer de film samen met onder meer actrice en creative producer Sytske van de Ster, die ook een van de hoofdrolspelers is.

Wie is veilig? En onder welke voorwaarden? En wat als jouw veiligheid ten koste gaat van de veiligheid van iemand anders? Dat zijn de vragen waar de film om draait. De film krijgt een bijzondere vorm: het wordt één ononderbroken shot van ongeveer tien minuten, met twee hoofdpersonages op één locatie, middenin de nacht en zwart-wit gefilmd. Een deel van het budget zal ik werven met crowdfunding. In de loop van de weken zal ik op Instagram meer uit de doeken doen over deze bijzondere productie, en ook andere makers aan je voorstellen.

2023 PODCAST DESIGNERS WRITE

In 2023 ga ik samen met Designplatform Rotterdam een tweede serie maken van DESIGNERS WRITE, een podcast over de rol van ontwerpers in de vele wereldwijde crises en rampen waarmee we allemaal te maken hebben. Deze tweede serie zal gaan over de relatie tussen design en armoede.

Ontwerpers en designcritici zullen over dit thema essays schrijven en met elkaar bespreken in de podcast, onder leiding van een moderator. Het belooft een prikkelende, confronterende en inspirerende serie gesprekken te worden. De drie afleveringen van de vorige serie, over de relatie tussen design en de klimaatcrisis, beluister je op de site van DESIGNERS WRITE. Daar lees je ook de essays die ontwerpers schreven voor de podcast.

Mocht je denken een mooie bijdrage te kunnen doen aan een van deze projecten, een projectidee hebben waar je me bij wil betrekken, of ben je op zoek naar een (scenario)coach: voel je vrij om contact met me op te nemen.