Designers write: podcast over design en klimaatdestructie

Designers write is een podcast die ik mede heb geïnitieerd over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis. In de drie afleveringen, die te beluisteren zijn op designerswrite.org, Spotify en Apple Podcasts, gaan ontwerpers met elkaar het gesprek aan over hun eigen verantwoordelijkheden. Kun je nog wel de zoveelste nieuwe stoel ontwerpen of moet je als designer radicalere keuzes maken?

In drie afleveringen spreekt moderator Aynouk Tan zes ontwerpers over hun kijk op de relatie tussen design en klimaatdestructie, aan de hand van essays die ze zelf hebben geschreven voor de podcast. Ik lees als hoofdcurator van de podcast in elke aflevering een relevante historische tekst voor. Het project is een initiatief van mij en Designplatform Rotterdam.

De ontwerpers die deel hebben genomen aan de podcast zijn:

Aflevering 1: Design in an identity crisis (luister hier)

  • Klara Debeljak maakt werk dat onder meer de invloed van social media op identiteit bestudeert. Haar essay, “Theory of the Chrono-Ghettos“, is geschreven vanuit het perspectief van de tijd en reflecteert op hoe tijd en kapitalistische structuren met elkaar verweven zijn.
  • Silvio Lorusso publiceerde in 2019 het boek Entreprecariat over de pijnlijke gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zijn essay, “Against design synthesis“, stelt de vraag: zijn ontwerpers eigenlijk wel van belang bij het dealen met de huidige crises?

Aflevering 2: Who are ‘we’? (luister hier)

  • Dirk Osinga werkt als zelfstandig architect en onderzoeker binnen zijn onafhankelijke architectonische ontwerp- en onderzoekspraktijk STUDIOSINGA. Zijn essay, “What design can’t do“, is een pleidooi voor meer bescheidenheid in de design- en architectuursector en een oproep de rol van esthetiek en plezier niet te vergeten.
  • Trang Ha is een multidisciplinair ontwerper en kunstenaar. Door met andere disciplines samen te werken, wil ze de complexiteit van de hedendaagse verstrooide (kunst)wereld blootleggen. Trang Ha’s essay, “Of the wrap culture”, gebruikt de wrap als metafoor voor een meer gemeenschappelijke, verstrengelde en rommelige benadering van design.

Aflevering 3: This is going to hurt (luister hier)

  • Lua Vollaard is curator en schrijver met een achtergrond in beeldcultuur, mensenrechtenonderzoek en fotografie. Ze is geïnteresseerd in het brede snijvlak van technologie en ideologie. Lua Vollaards essay “Artifact Hypermuseum of Earth & Anthropocene Design” is een speculatieve benadering van een toekomstig designmuseum dat zich bevindt op – en bestaat uit – de afbrokkelende en smeltende ijsplaten van Antarctica.
  • Ruben Pater creëert onder de naam Untold Stories visuele verhalen die solidariteit, gerechtigheid en gelijkheid ondersteunen. Hij is de auteur van de boeken The Politics of Design en CAPS LOCK. Ruben Paters essay “A better environment starts with ourselves” bespreekt de valkuilen van duurzame ontwerppraktijken en nodigt ontwerpers uit om hun tijd en talenten te investeren om de eindeloze cyclus van consumptie en vernietiging te doorbreken. 

Selectie van de essays, evenals kritische reflectie op de teksten tijdens de podcast, was in handen van de tekstcuratoren Aminata CairoFlorian Cramer en Marjanne van Helvert. Designers write is ondersteund met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.