Een jaar van actie

Afgelopen jaar heb ik met vele inspirerende, bevlogen en creatieve mensen mogen werken. Dank jullie wel! Komend jaar zet ik dat voort, maar met nóg meer focus op onderwerpen die nu het hardst onze aandacht nodig hebben. 2020 is voor mij dan ook een jaar van actie.

In 2019 heb ik daarvoor de eerste stappen gezet. Bijvoorbeeld door vooral samen te werken met bedrijven en organisaties die zich inzetten voor het goede: duurzame landbouw, onderwijs aan kinderen met een beperking of het terugdringen van plastic voedselverpakkingen. En door in mijn vrije werk steeds vaker een bijdrage te doen aan urgente maatschappelijke discussies. Hieronder een paar van de stappen die ik in 2019 heb genomen, een indruk van mijn plannen voor het komend jaar, én een aanbod.


2019 Filmhuistour De Blauwe Maagd

In 2019 was de publieksuitbreng van De Blauwe Maagd, de Nederlands/Franse korte avonturenfilm met hoofdrollen van Pierre Bokma en Sytske van der Ster waarvoor ik het scenario schreef. Een onafhankelijk gemaakte film die laat zien hoe je door eenzijdige berichtgeving verzeild kan raken in een atmosfeer van radicalisatie en sektarisch geweld.

Afgelopen jaar toerde de film langs filmhuizen en theaters door heel Nederland, in combinatie met een nagesprek met de makers en een vertoning van de behind-the-scenesfilm. Zo’n 2000 mensen hebben onze film op het grote scherm gezien. Het was enorm waardevol om direct met ons publiek in gesprek te raken, onder meer over de maatschappelijke en politieke kanten van de film.

Regisseur Tim Klok beantwoordt een vraag uit het publiek tijdens onze Filmhuistour

Onze release bleef niet onopgemerkt: we zijn onder meer geïnterviewd door Filmkrant en genrefilmblad Schokkend Nieuws. Ook won de film prijzen op filmfestivals in binnen- en buitenland en zijn we benaderd door een Amerikaanse distributeur die nu bezig is de film internationaal verder onder de aandacht te brengen.

2019 Artikelen over urgente thema’s

In 2019 heb ik verschillende essays en artikelen geschreven over urgente en prikkelende maatschappelijke en culturele onderwerpen. Voor Archined schreef ik bijvoorbeeld een essay getiteld ‘Andrei Tarkovsky en het huis dat verloren ging’ over de rol van architectuur, Russisch nationalisme en censuur in het oeuvre van de Russische cineast Andrei Tarkovsky, naar aanleiding van de tentoonstelling over hem in Filmmuseum Eye. En voor een artikel in het Amsterdamse blad IJopener interviewde ik mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe Slavernijmuseum dat de komende jaren gerealiseerd zal worden en de rol van Nederland in de trans-Atlantische mensenhandel zal belichten.


Meer nog dan in 2019 zal ik me komend jaar richten op de allerbelangrijkste thema’s van deze tijd: klimaatverandering, de normalisatie van extreemrechts en geweld tegen gemarginaliseerde groepen. Hopelijk samen met jou.

2020 Films en series die ertoe doen

Films en series zijn een uitgelezen manier om belangrijke onderwerpen bij het publiek onder de aandacht te brengen. Komend jaar is het dan ook mijn doel om me hoofdzakelijk bezig te houden met projecten die acute thema’s centraal stellen.

Zo ben ik een speelfilm aan het schrijven waarin het thema institutioneel racisme een grote rol speelt. Ook zullen er weer een aantal spannende draaidagen komen voor Final Cut, de documentaire die ik aan het maken ben samen met producer en cameraman Ewoud Bon, over censuur en de relatie tussen kunst en politiek. En bovendien werk ik samen met een gedreven creatief team aan een serie over de radicaliserende invloed van sociale media.

2020 Design en klimaatverandering

Maar ik zal me niet alleen op films en series richten. Dit jaar organiseer ik namelijk ook, samen met Designplatform Rotterdam en vier culturele partners in België en Nederland, een serie evenementen gericht op het bediscussiëren van de relatie tussen het designvak en klimaatverandering.

Het doel van de serie evenementen is verandering teweeg te brengen in het denken over de waarde en impact van het industriële product. Bovendien zullen de inzichten die de evenementen opleveren de voedingsbodem vormen voor een boekuitgave in 2021-2022 over de relatie tussen klimaatverandering en design.

2020 Mijn aanbod

En ten slotte mijn aanbod. In 2020 zal ik een tiende van mijn werkuren doneren aan mensen en maatschappelijke organisaties die zich inzetten om de allerbelangrijkste problemen van deze tijd het hoofd te bieden: klimaatverandering, de normalisatie van extreemrechts en geweld tegen gemarginaliseerde groepen. Dat zal ik doen in de vorm van communicatie-advies, pr, filmproductie en tekstschrijven.

Ik ben hiervoor geïnspireerd geraakt door ontwerper en schrijver Victor Papanek, die in zijn boek Design for the Real World (1971) het concept van ’tienden’ introduceerde in de designwereld. Maar het idee is zo oud als de menselijke geschiedenis: in Mesopotamië, enkele duizenden jaren geleden, werd het al toegepast onder de naam esretu.

Ik zal de komende tijd actief op zoek gaan naar welke mensen en organisaties mijn hulp kunnen gebruiken. Maar ik sta ook open voor jouw aanbod. Zet jij je direct in voor de bovengenoemde thema’s? En kun je mijn hulp gebruiken op het gebied van communicatie, pr, film of tekst? Neem dan gelijk contact op.

Ik kan niet wachten dit jaar in actie te komen.


Wil je op de hoogte blijven van mijn projecten? Volg me dan op Instagram of Twitter.