Où est le McDonalds? #3

Onze redacteur Joeri Pruys is op het Filmfestival van Cannes. Hij gaat het maken in de filmwereld namelijk, maar tot die tijd schrijft hij blogs over zijn low-budget zwerftocht over het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. In deel 3 spreekt hij Claudia Landsberger over de internationale filmmarkt op het festival, en komt hij Van Warmerdam tegen op de premièreparty van Borgman.

Voor een Nederlander is het dit jaar extra bijzonder om in Cannes te zijn. Borgman, de nieuwe film van Alex van Warmerdam, maakt kans op de Gouden Palm, als eerste Nederlandse film sinds 38 jaar die deze eer te beurt valt. Iedere Nederlander die ik spreek is trots en enthousiast. Cannes is dan ook het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Maar het is niet alleen maar glamour. Cannes is ook een plek waar in films gedeald wordt, een festival voor inkopers en verkopers van films. Dat zie je vooral terug op de Marché du Film, waar producenten en distributeurs stands hebben om hun filmaanbod te slijten aan andere landen.

Matchmaker op de Marché

Claudia Landsberger, hoofd EYE International, is in Cannes om de Nederlandse filmindustrie daarbij te helpen, als ‘matchmaker’ tussen Nederlandse filmmakers en buitenlandse producenten en distributeurs. Ook wordt Borgman stevig gepromoot, middels advertenties in de internationale vakpers, een billboard in het centrum van Cannes en een busje met een Borgman-advertentie erop die door de stad rijdt. En na de première is er een groot Borgman-feest in een van de mooie boulevard-tenten. Want ‘de visibility moet groot zijn’, zegt Claudia. Het is Claudia’s tweeëntwintigste keer in Cannes en de achttiende keer als ambassadeur van de Nederlandse film. Er is een hoop veranderd in die tijd. ‘Het festival is enorm gegroeid, maar door de crisis zie je nu kleinere delegaties per land, die er niet het hele festival zijn.’

Claudia is enorm blij met de aandacht die Borgman genereert voor de Nederlandse film. Ziet ze de film ook als een mogelijke Oscar-inzending voor 2014? ‘Dat bepaalt de Nederlandse selectiecommissie. Ikzelf zie het zeker als een mogelijkheid. De Amerikanen die ik heb gesproken waren heel enthousiast. Alex van Warmerdams humor wordt niet door iedereen begrepen, maar deze film heeft ten opzichte van eerdere films van Alex wel iets extra’s. Dat is ook waarom hij voor Cannes is geselecteerd.’ Claudia zal vanavond op de première zijn, in galajurk. ‘Leuk hoor, de rode loper op, maar ik zou liever in mijn spijkerbroek gaan. Maar ja, dan kom ik er niet in.’

Er wordt in Cannes niet alleen in filmhuisfilms gedeald. Nederland biedt ook App aan, de thriller van Bobby Boermans met Hannah Hoekstra in de hoofdrol, en Frankenstein’s Army, een horrorfilm. Op het festival en in de Cannes-specials van de vakbladen wordt stevig geadverteerd voor de honderden films die distributeurs zoeken, zelfs voor een film met de titel Kamasutra 3D. Een film die weinig moeite zal hebben verkocht te worden is Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers. Deze film over een uitgerangeerde folkzanger (Oscar Isaac) wordt door velen getipt als de Gouden Palm-winnaar. Een vermakelijke vertelling met een aantal hilarische momenten en een lange stoet kleurrijke bijrollen van onder meer Justin Timberlake en John Goodman.

Borgman!

Het is mij en mijn reisgenoot Sanne gelukt om kaarten te bemachtigen voor de première van Borgman. Het is prachtig en ook een beetje vervreemdend Alex van Warmerdam en Annet Malherbe op de rode loper te zien. On-Hollandse Glamour. In de rij staan veel Nederlanders, die net als ik benieuwd zijn naar de film én de reacties in de zaal. Wanneer het publiek tijdens de voorstelling de eerste keer luid lacht, ben ik dan ook opgelucht: de duistere humor slaat aan. Sterker nog, tijdens de scène waarin een kind iemands hoofd vermorzelt met een stoeptegel, begint een flink deel van het publiek te applaudisseren. 

De film gaat over Camiel Borgman (Jan Bijvoet), een harige, ongewassen man die stiekem onder de grond leeft in een bos, samen met enkele andere mannen. Als hij ontdekt wordt, is hij genoodzaakt bovengronds te leven. Aan de rand van het bos staat een kille, moderne villa waar een getrouwd stel woont (gespeeld door Hadewych Minis en Jeroen Perceval) met drie kinderen. Borgman weet middels een list onderdak bij ze te krijgen, en begint heel geleidelijk de macht over het gezin over te nemen, met hulp van de andere ondergrondse mannen, een vrouwelijke handlanger (Annet Malherbe) en diens assistent.

De meeste mensen die ik spreek na afloop zijn lovend tot lyrisch. Maar sommige bezoekers frustreert het dat sommige elementen in de film moeilijk of volstrekt niet rationeel te verklaren zijn. Bovendien waardeert niet iedereen de droge, absurde humor. Dit is een ‘love it or hate it’-film. Voor mij is het een van mijn favorieten op Cannes, prachtig geacteerd door Bijvoets en Minis en met beeldschoon camerawerk. De verwachting is evenwel dat de jury de Palm aan een minder controversiële film zal geven.

Sanne en ik hebben ook kaarten weten te bemachtigen voor het premièrefeest na afloop, in een van de luxe strandtenten. Er lopen veel bobo’s uit de Nederlandse film rond, en de sfeer is uitstekend. Alex van Warmerdam is het stralende middelpunt. Ik vraag hem waar de moderne villa staat waar het grootste deel van de film is opgenomen. Van Warmerdam vertelt dat hij deze zelf heeft ontworpen voor de film. ‘Ik heb de mise-en-scène heel precies in mijn hoofd als ik het script schrijf, dus dan is het makkelijker daar een woning omheen te ontwerpen dan te proberen een bestaand huis te vinden dat daaraan voldoet.’ De woning is gebouwd op een landgoed in Vogelenzang. Daar is ook De Laatste Dagen van Emma Blankopgenomen, zijn vorige film.

Over zijn kans op een Gouden Palm denkt hij zo weinig mogelijk na. Alex is erg blij met de nominatie, en die Palm, ach, dat zien we wel. ‘Maar ik heb al wel gehoord dat een aantal recensenten met een positieve recensie bezig zijn, dus wie weet.’

Eerder verschenen op Cineville.nl